Kantonalno takmičenje iz Njemačkog jezika (Goethe institut)

U utorak 21.3.2023. na Goethe institutu u Sarajevu održano je kantonalno takmičenje iz njemačkog jezika. Našu školu je predstavljala Aiša Krdžalić učenica 9/1 razreda koja je u konkurenciji od  60 učenika zauzela 12 mjesto. Čestitamo Aiši i njenoj nastavnici Esmi Fazlagić-Idrizović


JAVNI KONKURS ZA POPUNU UPRAŽNJENOG RADNOG MJESTA 1.spremačica (1 izvršilac)

J A V N I K O N K U R S za popunu upražnjenog radnog mjesta

Na osnovu člana 94., a u vezi sa članom 88. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju („Službene novine
Kantona Sarajevo“, broj: 23/17, 33/17, 30/19, 34/20 i 33/21), člana 17. Pravilnika s kriterijima za prijem radnika u radni odnos u osnovnim školama kao javnim ustanovama na području Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 12/22 i 22/22), člana 109. Pravila JU OŠ „Nafija Sarajlić“ Sarajevo, Saglasnosti Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, broj 11-30-15692-14/23 od 15.02.2023. godine i Odluke Školskog odbora JU OŠ „Nafija Sarajlić“ Sarajevo, broj 96-9-2/23 od 10.03.2023.godine, JU OŠ „Nafija Sarajlić“ Sarajevo, raspisuje

 1. Spremačica… 1 izvršilac, puno radno vrijeme (40 sati sedmično), na određeno vrijeme od okončanja
  konkursne procedure do povratka radnice sa bolovanja, a najkasnije do 30.06.2023.godine.

Ogledni čas (ishodi učenja) – Nastavnica historije mr. sci. Merima Jašarević, članica Tima za implementaciju predmetnog kurikuluma za predmet historiju

Dana 10. marta 2023. godine, nastavnica historije mr. sci. Merima Jašarević, članica Tima za implementaciju predmetnog kurikuluma za predmet historiju, je održala ogledni čas baziran na definisanim ishodima učenja. Čas je zamišljen kao demonstracija učeničkog znanja kroz analizu slikovnog materijala, uz prigodan igrokaz. Učenici VII3 i nastavnica su za svoje goste pripremili vremeplov kroz bosansko srednjovjekovlje.

Prisutni su imali priliku vidjeti susret bana Kulina i Dubrovčana, čuti kralja Tvrtka I Kotromanića, njegovu suprugu kraljicu Doroteju i kćerku princezu Jelenu kako govore najmoćnijem periodu Bosne u srednjem vijeku. Prisutna je bila i Katarina Kosača, koja je sa gostima podijelila svoja sjećanja o padu Bosne pod osmansku vlast, kao i želju za obnovom Bosanskog kraljevstva. Čas je završen partijom šaha koju su odigrali sultan Mehme II Fatih i posljednji bosanski princ Sigismund Kotromanić.

Času su prisustvovali direktorica Aida Petković, članice Tima za implementaciju predmetnog kurikuluma za predmet historiju Snježana Melunović i Adisa Sokolović, te kolege i kolegice iz kolektiva. 


Muzička radionica ” Note” u saradnji sa Općinom Centar

Muzička radionica ” Note” u saradnji sa Općinom Centar pokrenula je projekat Centar u srcu koji je trajao 5 mjeseci. Učešće su uzela djeca uzrasta od 7- 14 godina iz osnovnih škola sa područja općine Centar i djeca iz Centra za slušni govor i rehabiliraciju. Formiran je hor i orkestar. Hor je imao priliku da snimi pjesmu i video spot općine Centar. Sinoć je u Pozorištu mladih održan koncert gdje smo imali priliku poslušati šta su djeca naučila da pjevaju i sviraju. Esma i Adna Bećirbegović učenice 1.razreda uzele su učešće u snimanju spota i pjesme. Muzička radionica “Note”


Časopis MISAO 2022

Dragi naši čitaoci,

Opet smo vam na našu veliku radost pripremili još jedan broj školskog lista „Misao“.
Imamo mnogo razloga za slavlje, jer je pandemija virusa korone iza nas. Imamo više vremena i prostora za druženje, nastava se odvija normalno. U prethodnom periodu nije nam bilo lako, ali poslije kiše ipak dolazi sunce, zar ne! Pozivamo vas na saradnju, pišite i šaljite svoje literarne i likovne radove. Pišite nam šta biste željeli da se nađe u našem i vašem školskom listu „Misao“!

ČASOPIS MISAO 2023/2023 možete preuzeti na ovom linku: ČASOPIS MISAO OŠ “Nafija Sarajlić” Broj 4

Srdačno,


Državno prvenstvo u Bihaću – JUDO – Asja Njegović I mjesto (zlatna medalja)

U subotu  25.02.2023 godine u Bihacu je održano Drzavno prvenstvo  u judu. Asja Njegovic je nastupila u kategoriji do 44 kile i osvojila zlatnu medalju. U narednom periodu očekuje nas Balkansko prvenstvo na kojem očekujemo isto tako dobre rezultate. Čestitamo Asji i Judo klubu ” Braca Lukac ” na ovom velikom uspjehu.


XXII Internacionalni dječiji festiva “Šta se pjesmom sanja” – Sara i Dilara Mulic II mjesto

Na 22. Internacionalnom djecijem festivalu “Sta se pjesmom sanja” Gorazde 2021/2022 god.
Nase ucenice Sara i Dilara Mulic osvojile su II mjesto. Čast i zadovoljstvo nam je bilo sudjelovati na XXII Internacionalom dječijem festivalu “Šta se pjesmom sanja”. Veliko hvala S. Klisuri čovjek u koji je zadužen za text pjesme, M. Hubjeru za fantastičnu muziku i naravno na aranžmanu A. Mušanoviću.


SKI KUP ZE2010 – Una Drljević VI2 (bronzana medalja)

17.02.2023. godine na BiH planini Vlašić održan 1. SKI KUP ZE 2010 u organizaciiji istoimenog skijaškog kluba. Una Drljević, učenica VI-2 razreda je u konkurenciji U12 djevojčice osvojila bronzanu medalju. Čestitamo našoj Uni na ostvarenom rezultatu
Rezultate 1. SKI KUPA ZE 2010 možete preuzeti OVDJE


30.godišnjica formiranja 105. Motorizovane brigade

U subotu 18.02.2023.g učenici V-2 i V-3 u prisustvu razrednica Amine  Mirojevic i Nadie Lokmić prisustvovali obilježavanju 30.godišnjice formiranja 105. Motorizovane brigade na lokalitetu Grdonj – Mala Kula


Ekotopija-Odrziva zajednica Pionirska dolina

Jučer, 14.02.2023. godine, Inicijativa za šumarstvo i okoliš – fea upriličila je radionicu o obnovljivim izvorima energije i povećanju energetske efikasnosti za 200 učenica i učenika osnovne škole “Nafija Sarajlić”.

Radionica ja organizovana u okviru projekta “EkoTopija – Održiva zajednica Pionirska dolina” i imala je za cilj upoznati učenice i učenike sa pojmovima energetske efikasnosti, obnovljivim izvorima energije i njihovoj praktičnoj primjeni za unapređenje stanja okoliša. Edukativnu radionicu su održali Minela Isaković i Esad Smajlović, savjetnici projekta „Dekarbonizacija energetskog sektora u Bosni i Hercegovini“ iz Njemačkog društva za međunarodnu saradnju – GIZ. Radionica[IMGB1]  je održana kroz teorijski i interaktivni pristup prilagođen osnovnoškolskom uzrastu.

Naposljetku, đaci su za trud i zalaganje bili nagrađeni zdravim obrokom u čaši, a najaktivniji posebnim nagradama koje će ih dugo podsjećati na današnju radionicu.

Projekat “EkoTopija – Održiva zajednica Pionirska dolina” finansiran je od strane Općine Centar Sarajevo.


Vještačka inteligencija – moj virtuelni asistent (Učimo zajedno)

Udruženje „Učimo zajedno“ pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo realizuje projekat pod nazivom „Vještačka inteligencija – moj virtuelni asistent“. Cilj projekta je pružiti mladim ljudima, uzrasta 12 – 19 godina, priliku da se upoznaju i rade sa najsavremenijim tehnikama iz oblasti robotike i vještačke inteligencije, te kroz zabavne interaktivne radionice rade na ličnom i profesionalnom usavršavanju. Radionice uključuju rad sa različitim mikrokontrolerima, DC motorima, robotskim manipulatorima i mnogim drugim hardverskim komponentama, neophodnim za gradnju smart sistema. Pored rada sa hardverom, naš tim za softver će olakšati pravljenje prvih programerskih koraka. Python, Arduino, Proteus su samo neki od programskih paketa koji se koriste.
Danas u prostorijama osnovne škole “Nafija Sarajlić”, Udruženje “Učimo zajedno” upriličilo je radionicu za učenike, na kojoj su učenici mogli uz asistenciju voditeljice aktivnosti na projektu, magistrice Danijele Zarić, upoznati se sa savremenim tehnikama iz oblasti robotike i vještačke inteligencije. Učenici su sami spajali sheme i pomoću kompjutera pokretali simulacije. Nadamo se da će naše radionice biti prva stepenica u ostatku školovanja i odskočna daska za sve inovacije koje će u budućnosti pomoći kako pojedincu, tako i lokalnoj zajednici.


Predmet: Upis djece u prvi razred osnovne škole u školskoj 2023/2024.godini.

Kao što ste upoznati upis djece u prvi razred osnovne škole za školsku 2023/2024. godinu obavit će se u periodu od 1.2. do 28.2.2023.godine (prvi upisni rok). Više informacija možete preuzeti na:
Predmet: Upis djece u prvi razred osnovne škole u školskoj 2023/2024.godini.
Obrazac i uvjerenje (dokumentacija)


Poziv za upis djece u prvi razred za OSNOVNE ŠKOLE ZA ŠKOLSKU 2023/2024 GODINU.

Dokument možete preuzeti OVDJE


Termini za konsultacije sa roditeljima

Listu termina možete preuzeti ili pogledati ovdje


UPIS UČENIKA U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE

Da pristupite pozivu za upis učenika u formi pdf dokumenta kliknite ovdje, a za preuzimanje prijave kliknite ovdje.


Online priredba povodom Dana državnosti BiH, JU Osnovna škola “Nafija Sarajlić”, Sarajevo

KONKURS

Konkurs za nastavnika Engleskog jezika, da pristupite kliknite OVDJE


Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini, 29. oktobra 2021. godine, voditeljica lutkarske sekcije, Ferida Tarić pripremila je predstavu „Od korice do police“ .

Zahvaljujemo se učiteljici i vrijednim učenicima/cama.https://www.youtube.com/embed/eXTFcXhcBdk?feature=oembed


Dječak Nadal Galijatović plastelin pretvara u umjetnost: Dobio nagradu Egipatske ambasade

Nadal Galijatović učenik je četvrtog razreda Osnovne škole “Nafija Sarajlić” u Sarajevu. Nadal ima poseban talenat jer svaki komadić plastelina koji prođe njegovim prstima pretvori u umjetnost.

Na konkursu Egipatske ambasade „Handmade toy competition“ osvojio je nagradu koju mu je uručio egipatski ambasador u BiH Jasir Sorour (Yaser).

 – Naš Nadal Galijatović je stvorio umjetnost likova plastelinom i za svoj rad i trud je nagrađen. Nj.E. gospodin Jasir Sorour je prepoznao talenat i vrijednost Nadalovog rada, te je lično posjetio školu Nafija Sarajlić, Nadalov razred i drugare, kao i učiteljicu, asistenticu, direktoricu i Nadalovu mamu – kazala je Lejla Mirojević, učiteljica darovitog dječaka.

Mirojević je istakla da se nada da je ovo samo početak jedne velike saradnje sa Egipatskom ambasadom.

 – Zahvaljujemo se ambasadoru što je prepoznao potrebe jednog bosanskohercegovačkog dječaka koji svoj talenat skriva u svojim rukama – navela je Mirojević.


Europski dan jezika 2021: 20 godina obilježavanja i proslave jezične i kulturne raznolikosti

Povodom Evropskog dana jezika koji se slavi 26.9. nasa zemlja je 28.9.2021. godine organizovala prigodan program.Učesnici ovog programa su: Austrijski institut, Goethe institut, ambasada Republike Italije, ambasada Kraljevine Španije, Francuski institut te ambasada Republike Slovenije.
Austrijski institut je od 10-11 sati organizovao čas njemačkog jezika za učenike osnovnih škola pod nazivom
” Učimo njemački na lakši način” na kojem su učestvovali i učenici naše skole: Medina Šehović, Faruk Obralić, Faris Ramčić i Affan Samjić. Zahvaljujemo se učenicima i prof. Esmi Fazlagić – Idrizović na provedenoj aktivnosti.


Krizni plan JU OŠ “NAFIJA SARAJLIĆ”


15.9.2021. Obilježavanje 10. godišnjice smrti Nedžada Ibrišimovićahttps://www.youtube.com/embed/jF_4ZK_Jqfc?feature=oembed


OKVIRNI KALENDAR PISANIH PROVJERA ZNANJA  ŠKOLSKE 2021/2022. GODINE 

VIŠI RAZREDI / NIŽI RAZREDI


Poštovani roditelji/staratelji

Ne dolazite u pratnji djeteta ako imate simptome respiratorne bolesti ( povišena tjelesna temperatura, kašalj,poteškoće u disanju, poremećaj njuha i okusa),ako vam je izrečena mjera samoizolacijie ili ako imate saznanja da ste zaraženi COVID – 19 infekcijom ili ste došli u kontakt s pozitivnom osobom.

Ne dovodite dijete u školu ako dijete ima simptome respiratorne infekcije (povišena tjelesna temperatura, kašalj,poteškoće u disanju, poremećaj njuha i okusa), ako ima izrečenu mjeru samooizolacije te ako je dijete zaraženo COVID – 19 infekcijom ili došlo u kontakt sa zaraženom osobom.

Uprava škole


   1.SEPTEMBAR

– OD 8,00 DO 9, 30  – PREDMETNA NASTAVA ČAS ODJELJENSKE ZAJEDNICE

– NASTAVNICI KOJI ŽELE MOGU SE OBRATITI UČENICIMA

– OD 11,00 DO 12,00 – RAZREDNA NASTAVA

          PRIJEM PRVAČIĆA:

 • 14,00 SATI – I – 1
 • 15,00 SATI –  I – 2
 • 16, 00 SATI  – I – 3

UČENICI DOLAZE U PRATNJI SAMO JEDNOG RODITELJA, DOBIĆE UDŽBENIKE, POKLON OPĆINE CENTAR SARAJEVO.

2. SEPTEMBAR

I SMJENA – ODJELJENJA OD V DO IX RAZREDA

 POČETAK ČASAKRAJ ČASA
1.8, 008, 45
2.8, 509, 35
3.9, 4010, 25
V.ODMOR10, 2510, 45
4.10, 4511, 30
5.11, 3512, 20
6.12, 2513, 05

II SMJENA – ODJELJENJA OD I DO IV RAZREDA

 POČETAK ČASAKRAJ ČASA
1.14, 0014, 45
2.14, 5015, 35
V.ODMOR15, 3515, 55
3.15, 5516, 40
4.16, 4517, 30
5.17, 3518, 20

SRETAN POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE!


SPISAK UČENIKA PRVIH RAZREDA ŠKOLSKE 2021/2022

I1 – I2 – I3


SPISAK UDŽBENIKA, PRIRUČNIKA, ZBIRKI I RADNIH SVESKI KOJI ĆE SE KORISTITI U ŠKOLSKOJ 2021/2022. GODINI


JAVNI KONKURS

02.08.2021

za popunu upražnjenih radnih mjesta u školskoj 2021/2022. godini

Kliknite OVDJE da pristupite sadržaju konkursa


Upis učenika u 1. razred srednje škole- Informacija


ONLINE PRIREDBA ZA DAN ŠKOLE, 28. MAJ 2021. OŠ “NAFIJA SARAJLIĆ” SARAJEVOhttps://www.youtube.com/embed/-8Yin5yaCsY


PROMOTIVNI VIDEO JUOŠ “NAFIJA SARAJLIĆ”https://www.youtube.com/embed/vNNQ9CGbfKA


EKO TAKMIČENJE

13.4.2021.

Zahvaljujemo se svim učenicima na eko takmičenju za osnovce u organizaciji udruženja Ruke i Američke ambasade, a pod nazivom “Učinimo našu zemlju jos ljepšom”. Od  2411 učesnika naša učenica Ajni Đedović, učenica IV2 razreda, zauzela peto mjesto.

Čestitamo Ajni!

Voditeljica ekološke sekcije, prof. Ifeta Šuavalija


                                                           SVAKA KAP VODE JE BITNA 

                                                                         24.12. 2020 

 Vannastavne aktivnosti   su jedan od najvažnijih segmenata nastavnog procesa  u toku online  nastave.  Da je tako pokazuje  najbrojniji  tim na školskoj  platformi Kreativci.  Interesovanje i  veliki odziv   naših učenika/ca za inicijativu UNDP-a “Svaka kap vode je bitna”, konkretno za učešće u takmičenju za podizanje svijesti o uštedama vode   rezultiralo je velikim  uspjehom .  Naime , rad  učenika Hamze Dreca, VII2  našao  se  medju prvih deset od 250 radova učenika /učenica iz cijele Bosne i Hercegovine, tačnije Hamza je  nagrađen  plaketom  za  1.mjesto i prigodnim poklonima   UNDP-a.  Radovi učenice  Nadže Mirojević  i učenika Ahmeda Julardžije  nagrađeni su  zahvalnicama za izvrstan dizajn.  Pored plakete i zahvalnica za izvrstan dizajn, u našu školu stigle su i diplome za učešće našim učenicima/učenicama. To su  Ilma Selak , Halima Bećirbegović ,  Merjem Džindo, Hamza Alihodžić ,  Naida Turković,  Ahmed Džananović,  Maria Alabdala i Anes Selimović.

 U galeriji fotografija  možete vidjeti naše vrijedne učenike i učenice . Napominjemo da su ovdje fotografije one djece koja su došla u školu po diplome. Mail  zahvalnosti našoj direktorici škole, profesorici Aidi Petković  u kojem je  pohvaljen  uspjeh naših učenika/učenica je ujedno motivacija svim našim učenicima da budu i dalje angažovani u sličnim takmičenjima. Također, gđica Michaela Ptackova  ispred UNDP-a  će našoj školi  dostaviti i promotivne materijale o štednji vode u kojim ćemo vidjeti   Hamzin dizajn.   Čestitamo svim  našim učenicima i učenicama koji su svojom kreativnošću i idejama pokazali koliko je bilo važno učestvovati na ovom takmičenju. 

 U galeriji fotografija  možete vidjeti naše vrijedne učenike i učenice . Napominjemo da su ovdje fotografije one djece koja su došla u školu po diplome. Mail  zahvalnosti našoj direktorici škole, profesorici Aidi Petković  u kojem je  pohvaljen  uspjeh naših učenika/učenica je ujedno motivacija svim našim učenicima da budu i dalje angažovani u sličnim takmičenjima. Također, gđica Michaela Ptackova  ispred UNDP-a  će našoj školi  dostaviti i promotivne materijale o štednji vode u kojim ćemo vidjeti   Hamzin dizajn.   Čestitamo svim  našim učenicima i učenicama koji su svojom kreativnošću i idejama pokazali koliko je bilo važno učestvovati na ovom takmičenju. 


P O Z I V ZA UPIS DJECE U PRVI RAZRED OSNOVNE ŠKOLE ZA ŠKOLSKU 2021/2022. GODINU

Dokumentu (pozivu) možete pristupiti kliknuvši ovdje, dok prijemni obrazac možete preuzeti ovdje


HEROINE BOSNE I HERCEGOVINE

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fhitradio.radiom%2Fvideos%2F206553001254145%2F&show_text=true&width=560


Priredba povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, JU OŠ “Nafija Sarajlić” Sarajevohttps://www.youtube.com/embed/okHcviDSNys?feature=oembed


Predstavnici Vijeća učenika naše škole Ajša Hadžić, Amina Klisura, Nejira Šehović, Ziba Čavčić i Sumeja Klačar su dale svoj doprinos borbi protiv vršnjačkog nasilja i rekle NE nasilju!https://www.youtube.com/embed/pos0o-FGcMQ?feature=oembed


U četvrtak, 31.12.2020.godine, je realizovana online priredba povodom Dana dječije radosti. Priredbu su pripremili učenici prvih razreda i učiteljice Esmina Isaković, Sanela Balić i Amra Hadžić. Učenici su pokazali izuzetnu zainteresovanost i talenat. Glumili su, pjevali, plesali, svirali i recitovati i iako su mali, dokazali su da mogu puno postići. Poslali su poruke prijateljstva, sreće i radosti odrastanja. Govorili su koja su prava i odgovornosti djece i zimskim radostima. Uputili su nam prekrasne novogodišnje želje i čestitke i tako uveličali kraj prvog polugodišta, kraj kalendarske godine i početak nove. Sretna Nova godina!
Priredbu možete pogledati na linku u nastavku. Kliknite OVDJE


Dan dječije radosti i Nova godinahttps://www.youtube.com/embed/AF9YkuPVtOc?feature=oembed


ONLINE NASTAVA – IZJAVE-RODITELJAPreuzmi


Online priredba povodom Dana državnosti BiH, JU Osnovna škola “Nafija Sarajlić” Sarajevohttps://www.youtube.com/embed/yD48xjGV_AA?feature=oembed


Dragi moji učenici,

Teška epidemiološka slika u našem gradu je učenike od V do IX razreda ponovo vratila online modelu nastave, a učenici u razrednoj nastavi nastavljaju  kombinovani model , jednu sedmicu u školi, a drugu kod kuće, online. Ovakva organizacija nastave na snazi je do 6. 11. 2020. godine. Da li ćemo se tada vratiti u školske klupe zavisi od nas samih. Molim vas da budete disciplinovani u obavljanju svojih online zadataka, ali prije svega u poštivanju higijensko-epidemioloških mjera. Ostanite zdravi, odgovorni, mislite na sebe i druge. Budite vrijedni i  strpljivi i vidimo se brzo u našoj lijepoj školi.

                                                                                   Direktorica:Aida PetkovićKonzorcij za zaštitu djece u Bosni i Hercegovini, koji čine UNICEF Bosna i Hercegovina, Save the Children in North West Balkans i Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS organizovali su svečanu promociju aktivnosti u oblasti sprječavanja nasilja nad djecom općenito i nasilja nad djecom u digitalnom okruženju. Promocija je održana u utorak, 20.10.2020. godine u Pozorištu mladih Sarajevo sa početkom u 11:00 sati. S obzirom da je grupa učenika/ca naše škole učestvovala u testiranju mobilne aplikacije  koja je razvijena u sklopu navedenog projekta, pozvani smo  da prisutvujemo promociji. Promocija je održana u sklopu projekta koji MFS-EMMAUS implementira uz podršku UNICEF-a I Vlade Švedske.Ispred naše škole išli su učenici/ce: Berin Bešović, Amina Klisura i Lajla Nikšić, u pratnji nastavnice Daliborke Vilić. Navedeni učenici dali su svoj doprinos u toku testnog razdoblja mobilne aplikacije, te i na samoj promociji kroz aktivno učešće u diskusijama i drugim projektnim aktivnostima. U toku promocije ispoštovane su sve propisane epidemiološke mjere


Povodom Svjetskog dana učitelja i nastavnika  u velikoj sali Općine Centar Sarajevo 6. 10. 2020. godine načelnik Općine Centar gospodin Nedžad Ajnadžić uručio je prigodne poklone najboljim nastavnicima iz osnovnih škola sa područja Općine Centar.  Titula najboljeg nastavnika naše škole pripala je Daliborki Vilić, nastavnici informatike i matematike. Čestitamo našoj Daliborki na zasluženom priznanju.


Dobro došli u prvi razred

2. septembar…Reklo bi se, dan kao i svaki drugi…
Ali, nije!
Za njih 70, đačića prvačića, ostat će upamćen i poseban. Poseban, ne samo što je taj dan njihov prvi susret sa školom, nego i zbog posebnih mjera koje su nas ograničile u slavlju i veselju. Ipak, stavili smo zdravlje svih nas na prvo mjesto.


Zdravo dijete je i sretno dijete. Zdravi odrasli ljudi, učitelji i roditelji su snaga i podrska koju trebaju naši mališani.
I tako, u holu škole, uz poštivanje svih epidemioloških mjera, dočekasmo jos jednu generaciju prvog razreda.


Sretni, veseli i puni nade u nova znanja i pobjede, naši prvačići su sa svojim uciteljicama Emicom, Amrom i Sanelom krenuli na put osvajanja najviših vrhova znanja. I pod maskama, vedri i nasmijani, sretno krenuše u družbu sa slovima I brojkama, uz pjesmu da crtaju svoju najljepšu sliku buducnosti..Čestitamo našim đacima prvacima i njihovim učiteljicama u nadi da će ubrzo krenuti u školu kakvu svi želimo i kakvu smo naučili.


MEĐUNARODNI DAN PISMENOSTI  8. SEPTEMBAR

Od 1967. se širom svijeta svake godine obilježava Međunarodni dan pismenosti, kako bi se podsjetila javnost na važnost pismenosti kao pitanja dostojanstva i ljudskih prava, te unaprijedio program pismenosti prema pismenom i održivom društvu. Unatoč postignutom napretku, i dalje su prisutni izazovi za opismenjavanje, a najmanje 773 miliona odraslih širom svijeta danas nemaju te osnovne vještine.Međunarodni dan pismenosti (ILD) 2020. fokusirat će se na poučavanje i značaj pismenosti u krizi COVID-19, s naglaskom na ulogu nastavnika i promjenu pedagogije. Tema će naglasiti značaj pismenosti u perspektivi cjeloživotnog učenja i stoga će se uglavnom usredotočiti na mlade i odrasle. Također, raspravljat će se i o tome kako se inovativne i učinkovite pedagogije i metodologije poučavanja mogu koristiti u programima pismenosti za mlade i odrasle koji se suočavaju sa pandemijom, te će se kroz virtuelnu konferenciju UNESCO-a pokrenuti kolektivna globalna rasprava kako bi ponovno osmislilo podučavanje i učenje pismenosti mladih i odraslih u eri nakon pandemije.


SRETNO PRVAČIĆI!https://www.youtube.com/embed/OqCiUnbp6NE?feature=oembed


Dragi naši učenici, poštovani roditelji

Radujemo se početku nove školske godine i ponovnom susretu. Nažalost, i dalje moramo poštovati mjere nadležnih institucija, jer epidemija koronavirusa još nije iza nas. Prema instrukcijama Ministarstva obrazovanja , nauke i mladih Kantona Sarajevo  školsku godinu ćemo početi kombinovanim modelom. Učenici od I do IV razreda će nastavu pohađati u grupama. Jedna grupa će prisustvovati nastavi u školi, a druga će dobivati materijale online. Druge sedmice grupe će se rotirati. Predmetna nastava, učenici od V do IX razreda nastavu će pratiti online na platformi Office 365.

 Sve upute o organizaciji nastave učenici će dobiti od svojih razrednika 01. 9. 2020. godine po sljedećem rasporedu:

Učenici petih razreda i odjeljenja  VI 1 će u u holu škole imati čas odjeljenske zajednice sa svojim razrednicima i predmetnim nastavnicima koji će im predavati u toku ove školske godine:

 • V- 1  u 9,00 sati
 • V- 2 u 10, 00 sati
 • V- 3 u 11, 00 sati
 • VI- 1 u 12, 00 sati

Učenicima od II do IV razreda učitelji će dati upute online u 9 sati, a učenicima odjeljenja VI2, VI3 i odjeljenjima od VII do IX razreda, razrednici će se javiti na platformi u 11 sati.

Prijem prvačića organizovaće se u holu škole po sljedećem rasporedu:

 • I – 1 u 14, 00 sati
 • I – 2 u 15, 00 sati
 • I – 3 u 16, 00 sati

Učenici dolaze u pretnji samo jednog roditelja, dobiće udžbenike , školski pribor i ruksake , poklon Općine Centar Sarajevo. Svim učenicima želimo prije svega mnogo zdravlja, čuvajte se, budite odgovorni prema sebi i prema drugima.   Neka nam je svima sretna i uspješna nova školska godina!

                                                                                                             UPRAVA ŠKOLE

Da pristupite spisku učenika kliknite ovdje


SPISAK UDŽBENIKA, PRIRUČNIKA, ZBIRKI I RADNIH SVESKI  KOJI ĆE SE KORISTITI U ŠKOLSKOJ 2020/2021. GODINI


Gdje i kako aplicirati na drugom krugu upisa u srednje škole.

Konkurs za drugi krug upisa.


Načelnik Općine Centar Sarajevo prof.dr Nedžad Ajnadžić uputio je čestitku svim učenicima naše škole, a posebno maturantima,  na uspješno završenoj školskoj godini.

Zahvaljujemo se gospodinu načelniku i Općini Centar na velikoj podršci i pomoći koju nam nesebično pruža već dugi niz godina.


ZAVRŠNA MANIFESTACIJA PROJEKTA

„ČUVAJMO OKOLIŠ ZAJEDNO – UČIMO, DJELUJMO I POKRENIMO PROMJENE U OPĆINI CENTAR“ „

3.6.2020.

U srijedu, 3.6.2020. godine u sklopu projekta „Čuvajmo okoliš zajedno – učimo, djelujmo i pokrenimo promjene u Općini Centar“  u našoj školi je održana završna svečanost sa članovima ekološke  sekcije (viši i niži uzrast) u sklopu projekta “ Čuvajmo okoliš – učimo, djelujmo i pokrenimo promjene u Općini Centar”. Tokom manifestacije učenici su posadili nove sadnice cvijeća u školskom dvorištu povodom  Svjetskog dana okoliša  koji se obilježava 5. juna. Škola je dobila zahvalnice za učešće u projektu.

Zahvaljujemo se organizatorima projekta Dragani Selimanagić, Saneli Vrtić – Krdžalić i ostalim saradnicima iz COOR-a.

UČIMO, DJELUJMO I POKRENIMO PROMJENE U NAŠOJ ZAJEDNICI
ZAŠTITIMO NAŠU ŽIVOTNU OKOLINU!
https://www.youtube.com/embed/0eDHM1QT05w?feature=oembed

#ReLOaD #ReLOaDBiH #undpbih #LokalnaDemokratija 

#ZapadniBalkan #opcinacentar #OSSilvijeStrahimirKranjcevic #OSHasanKaimija #OSNafijaSarajlic #ekopak #kjkprad #coor


Svjetski dan zaštite okoliša 05.06.2020. godineEkološka sekcija od V do IX razreda, video uredila Medina Šehović, VII-2.https://www.youtube.com/embed/8HGjSAcDh1w?feature=oembed


Dan škole – JU OŠ “Nafija Sarajlić” 28.05.2020https://www.youtube.com/embed/99DcHzkSFyg?feature=oembed


Obrazovni centar TPO fondacije Thinkerica objavio je nagradni konkurs za najbolju video priču pod nazivom “Da ti kazem sta mi je”. Učenici su pozvani da svoje emocije iz izolacije pretoče u priču i ispričaju u video klipu. Iz naše škole na konkurs su se prijavile tri učenice, sa tri prekrasne priče : Amina Klisura VIII1, Lajla Niksić VI1 i Aiša Huremović VIII 2.https://www.youtube.com/embed/sCLbfEMm2QM?feature=oembed


https://youtube.com/watch?v=bzLVMRiffpE%3Ffeature%3Doembed

https://youtube.com/watch?v=cvL8V_HoAjk%3Ffeature%3Doembed

U petak, 22. 5. 2020. godine

Učenici naše škole su prigodnim programom  obilježili nastupajuće mubarek dane Ramazanskog bajrama. U skladu sa realizacijom online nastave i vannastavnih školskih  aktivnosti ovaj program je realizovan online pod sloganom:    #Ostani kući! Program realizovala nastavnica vjeronauke Safija Husić u saradnji sa učenicima i roditeljima.https://www.youtube.com/embed/oOWB7wYRIYw?feature=oembed

Upravi škole,  nastavnom kolektivu, radnom osoblju, učenicima i roditeljima: Bajram Šerif Mubarek Olsun! ( S. Husić)